Skopelos - over een zoektocht naar Ithaca

Volgende week wordt de Nederlandse versie van mijn boek Skopelos - over een zoektocht naar Ithaca, gepubliceerd. Ik schreef dat verhaal jaren geleden. Het boek werd vertaald in het Engels; de Nederlandse versie heb ik snel uit de handel gehaald vanwege de slechte redactie. Nu is hij er weer, professioneel geredigeerd, nieuw ISBN nummer. Dit verhaal verdient dat vind ik zelf. Toch was ik uitermate nerveus over het oordeel van mijn redacteur. Nu laat hij zich over het algemeen niet uit over mijn schrijfsels anders dan taalkundige opmerkingen, stijl, correcties en dergelijke. Dat snap ik wel. Hij heeft natuurlijk ook zijn eigen smaak van boeken en die hoeft niet overeen te komen met de werken van zijn klanten. Dit schreef hij mij:

 

(...) Ik vond het trouwens een heel geslaagd boek, met een mooie boodschap. Ik heb het echt met plezier gelezen. (...).

 

Ik was echt geroerd! Wij schrijvers zitten toch maar in ons eentje achter een computer ons best te doen dan is zo'n compliment wel welkom. Bij mij wel in elk geval, omdat ik mij toch vaak onzeker voel over wat ik maak. En dat is misschien wel weer een overdreven behoefte aan waardering want op Amazon kreeg ik ook mooie reviews.  

Ik zal hieronder iets vertellen over het boek.  

Ik noem het een vertelling omdat de protagonist het verhaal vertelt aan de lezer, en het verhaal is maar 184 pagina's lang. In mijn schrijfstijl heb ik gepoogd de persoonlijkheid van mijn hoofdpersonage te laten doorklinken. Hij is een beetje autistisch, erg introvert, angstig en onzeker. De stijl die ik hanteer is dan ook zakelijk en koel. 

 

De hoofdpersoon, Paul van den Berg, is een oudere homoseksuele man. Opgegroeid in een streng gereformeerd milieu. Door die achtergrond heeft hij zichzelf nooit kunnen accepteren en dat heeft hem getekend. Dat wil niet zeggen dat hij geen prettige jeugd had of moeite had met zijn ouders. Dat is niet het geval. Op een dag wordt hij gebeld door een notaris van het eiland Skopelos. Een vriend uit het verleden is overleden en heeft hem begunstigd in zijn testament. Hij reist af naar dat eiland en daar begint de vergelijking met Homerus' Odyssee. 

 

Ik heb dit verhaal geschreven na het overlijden van een Griekse vriend. Hij vertelde mij vaak over een Nederlandse liefde van hem uit het verleden. Naar aanleiding van dit verhaal werd mij weleens gevraagd of ik tot de LHBT - groep behoor. Misschien was ik in hun beleving wel een beetje 'B' omdat ik wel een mannelijke partner heb. Mijn antwoord op die rare vraag is standaard dat ik behoor tot de groep 'M'  (mensen). 

 

Inmiddels is het verhaal actueel door de ophef over de Nashville Verklaring die ondertekend werd door velen in Nederland, ook toonaangevende politici.

 

Het boekje is volgende week overal te koop, nu al op https://www.boekenbestellen.nl/boek/skopelos/9789082931914.

 

Ik zet hieronder ook een link naar youtube waar een  documentaire van de NCRV te zien is waarin dit onderwerp ook op een schitterende en integere manier wordt getoond. https://www.youtube.com/watch?v=95ovkZp8CqM Houdt God van vrouwen.

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0