blog · 09. april 2019
Omdat ik graag alle boeken die ik lees, zelf wil bezitten, koop ik mij scheel aan boeken. Bij de kringloopwinkel in mijn buurt hebben ze een goede boekenafdeling. Het staat wel allemaal door elkaar maar even zoeken en er staan echt pareltjes tussen. Ik sta het mezelf dus toe daar maandelijks los te gaan.
22. februari 2019
Al zo'n veertig jaar sleep ik een tamelijk onaanzienlijk boekje met mij mee van adres naar adres. Het ziet er wat kapot gelezen uit en kennelijk heb ik er een keer een koffiemok opgezet. Dat neemt niet weg dat dit boekje waardevol voor mij is. Het werkje bevat een rede die in 1854 door opperhoofd Seattle van de Dwamish-stam werd uitgesproken voor het Amerikaanse Congres. De Amerikanen wilden het land van de stam kopen. Seattle verzette zich daartegen.

22. februari 2019
Toen ik, jaren geleden burgemeester werd in een gemeente in de Alblasserwaard achtte ik het mijn plicht de boeken van de meest beroemde streekroman schrijver van die regio te lezen in het kader van mijn inwerkprogramma. Ik kocht ze bij een boekenkraam op de Jaarmarkt van Noordeloos. Elk jaar een paar. Die meest beroemde streekroman schrijver was JW Ooms (1914 - 1974). In mijn bibliotheek heb ik een plank vol boeken van hem. Helaas staat er niet één van op Hebban.
22. februari 2019
Volgende week wordt de Nederlandse versie van mijn boek Skopelos - over een zoektocht naar Ithaca, gepubliceerd. Ik schreef dat verhaal jaren geleden. Het boek werd vertaald in het Engels; de Nederlandse versie heb ik snel uit de handel gehaald vanwege de slechte redactie. Nu is hij er weer, professioneel geredigeerd, nieuw ISBN nummer. Dit verhaal verdient dat vind ik zelf. Toch was ik uitermate nerveus over het oordeel van mijn redacteur.

11. februari 2019
Jaren geleden kwam mijn oudste dochter terug van vakantie met een rafelig stukje van een gele vlag.
10. februari 2019
10-02-2019 door Els Boot. Iedereen kent, als hij terugkijkt in de tijd, wel iemand die veel voor hem betekend heeft. Ik dus ook. Bij mij waren het er eigenlijk twee. Op school kreeg ik Geschiedenis van Henk van Galen Last. Hij schreef ook voor het NRC en was een uitstekend leraar. Door hem ben ik geschiedenis gaan studeren. Maar er was er nog één: Robert Anker. Rob, zoals wij hem noemden, was mijn leraar Nederlands. Hij leerde mij liefde voor de literatuur. Dankzij hem ging ik echt lezen. Op...

22. april 2018
In 2012 verbood ik als burgemeester van Giessenlanden, op grond van de politiewet, de politie medewerking te verlenen aan de uitzetting van een Afghaanse vluchteling . Het was een laatste poging de uitzetting van deze man te voorkomen. Zeven jaar was ik bezig geweest met dit vreselijke dossier. Het ging om de familie Naibzay, twee dochters, twee zonen, vader en moeder. Het hele gezin had door de IND de 1F status tegengeworpen gekregen (art. 1F uit het Vluchtelingen verdrag van de VN).
13. februari 2018
Jaren heb ik voor de klas gestaan. Ik doceerde Geschiedenis. Mijn favoriete onderwerp was de inrichting van onze democratie. Dat werd mij niet door iedereen in dank afgenomen. Toch was en is dat nog steeds een zinvol onderwerp.

09. januari 2018
Een paar maanden geleden plaatste ik een foto op LinkedIn van mijn dochter op Schiphol. Ze ging ons weer verlaten. Mijn dochter en schoonzoon werken voor Oxfam Int. in een emergency team. Ze worden dus alle kanten uitgestuurd. Mijn schoonzoon is ingenieur en ontwerpt drinkwater- en sanitaire voorzieningen op plekken waar mensen om uiteenlopende redenen met z'n allen neerstrijken. Hij zit nu in Haïti.